Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Gå til hovedindhold

Brystkræft

brystkræft

Brystkræft

.

 

Brystkræft er den hyppigste form for kræft blandt kvinder. Hvert år bliver der diagnosticeret ca. 5.000 kvinder og 40 mænd med brystkræft, og over 70.000 personer lever med sygdommen i Danmark1.  

Hormonelle forhold og livstilsfaktorer påvirker risikoen for brystkræft. I de fleste tilfælde vil kvinden selv mærke en knude i sit bryst. Brystkræft kan også forekomme, når der sker ændringer i din DNA – dette kaldes for genetiske mutationer. Mellem 5-10% af brystkræft skyldes en genmutation, hvor de hyppigste mutationer er BRCA I og BRCA II, som er forbundet med 50-80% risiko for at udvikle brystkræft samt øget risiko for kræft i æggestokkene. Hvis du er blevet testet for mutationer, som kan give oplysninger om din brystkræft, er det en god ide at fortælle det til lægen.

Brystkræft med spredning 

Brystkræft med spredning – også kaldet metastatisk brystkræft, avanceret- eller stadie IV-brystkræft – er, når kræftceller har spredt sig fra bryst til andre områder i kroppen såsom lymfeknuder, lever, lunger eller knogler. Når kræftceller bevæger sig fra brystet og til andre dele i kroppen, kaldes de for metastaser. Selvom kræftcellerne befinder sig andre steder end i brystet, er de stadig at betragte som brystkræftceller. 

Hvert år opdages omkring 1000 ny tilfælde af brystkræft med spredning1. Forskerne ved stadig ikke, hvorfor brystkræft nogle gange vender tilbage.  

 

1: Cancerregisteret. Nye kræfttilfælde i Danmark. Rapport 2019 

Lær mere om brystkræft

Kræfttype

Læs mere om:
looking at window

At prøve at forstå, hvordan testning af biomarkør passer ind i din kræftbehandlingsplan, kan være overvældende. Men at have en fornemmelse af, hvordan testning af biomarkør virker, kan hjælpe dig med at træffe bedre beslutninger med din læge om, hvilke behandlinger der kan være bedst for dig.

pårørende

At træffe beslutninger for dine nære under deres kræftbehandlingsrejse kan nogle gange være udfordrende. Men disse beslutninger er vigtige for at sikre, at de får den pleje, de har brug for.

read abstract

Forskningsartikler giver information om kræftforskning. Der er mange forskellige typer kræftforskning, som er publiceret i forskningsartikler, herunder kliniske forsøg, der evaluerer potentielle nye kræftbehandlinger.

wfefw

Målet med behandling i metastatisk brystkræft er at forebygge eller bremse sygdommens progression og samtidig lette dine symptomer og behandlingsbivirkninger. Du kan printe disse spørgsmål og tage med til din læge.

forstå kliniske forsøg

Kliniske forsøg er medicinske undersøgelser, der ser på potentielle nye lægemidler, procedurer og andre behandlinger hos mennesker, der er ramt af sygdomme som kræft. I hele denne proces forsøger læger at afgøre, om disse potentielle nye behandlinger er sikre og effektive.

baggrund

En grundig og informativ – men samtidig nænsom bog – til personer med metastaserende brystkræft (MBC), til deres pårørende eller andre, der har berøring med MBC. Bogen sætter ord på, hvad MBC medfører for dem, der er ramt og lever med sygdommen og forklarer sygdommen og fagudtryk for læseren.

lungekræft-vid
Alt, hvad vi har, er nu – en dokumentar om at være pårørende til en, som lever med brystkræft med spredning.
Træning til brystkræft
Med øvelserne kan du styrke din generelle og øvre rygmuskulatur og dine skuldermuskler.
Tid til at leve
”Tid til at leve” er en dokumentar om 34-årige Anne, som uventet og alt for tidligt fik metastatisk brystkræft i livet. Anne er gift og mor til 3 mindre børn.

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale. 

PP-UNP-DNK-0188