Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Gå til hovedindhold

Brystkræft

brystkræft

Brystkræft

.

 

Brystkræft er den hyppigste form for kræft blandt kvinder. Hvert år bliver der diagnosticeret ca. 5.000 kvinder og 40 mænd med brystkræft, og over 70.000 personer lever med sygdommen i Danmark1.  

Hormonelle forhold og livstilsfaktorer påvirker risikoen for brystkræft. I de fleste tilfælde vil kvinden selv mærke en knude i sit bryst. Brystkræft kan også forekomme, når der sker ændringer i din DNA – dette kaldes for genetiske mutationer. Mellem 5-10% af brystkræft skyldes en genmutation, hvor de hyppigste mutationer er BRCA I og BRCA II, som er forbundet med 50-80% risiko for at udvikle brystkræft samt øget risiko for kræft i æggestokkene. Hvis du er blevet testet for mutationer, som kan give oplysninger om din brystkræft, er det en god ide at fortælle det til lægen.

Brystkræft med spredning 

Brystkræft med spredning – også kaldet metastatisk brystkræft, avanceret- eller stadie IV-brystkræft – er, når kræftceller har spredt sig fra bryst til andre områder i kroppen såsom lymfeknuder, lever, lunger eller knogler. Når kræftceller bevæger sig fra brystet og til andre dele i kroppen, kaldes de for metastaser. Selvom kræftcellerne befinder sig andre steder end i brystet, er de stadig at betragte som brystkræftceller. 

Hvert år opdages omkring 1000 ny tilfælde af brystkræft med spredning1. Forskerne ved stadig ikke, hvorfor brystkræft nogle gange vender tilbage.  

 

1: Cancerregisteret. Nye kræfttilfælde i Danmark. Rapport 2019 

Lær mere om brystkræft

Kræfttype

Læs mere om:
.

Når man er i behandling for kræft, er intimitet og seksualitet ofte blandt de områder, der bliver påvirket mest.

Neoadjuverende

Behandlingen ved kræft afhænger af to vigtige parametre: typen af tumor og sygdomsstadiet.

Hvad er metastase

Når en tumor dannes i kroppen, kan kræftceller løsne sig og trænge ind i blodbanerne eller lymfen. Disse celler rejser rundt i kroppen via lymfesystemet og kan nå lymfeknuderne eller via blodbanen til andre organer, hvor de danner metastaser.

hvad er kræft

Kræft er en overordnet betegnelse for mere end 100 sygdomme, som alle har til fælles, at der sker en ukontrolleret celledeling, der fører til dannelse af en "tumor". Disse tumorer kan være enten godartede eller ondartede.

looking at window

At prøve at forstå, hvordan testning af biomarkør passer ind i din kræftbehandlingsplan, kan være overvældende. Men at have en fornemmelse af, hvordan testning af biomarkør virker, kan hjælpe dig med at træffe bedre beslutninger med din læge om, hvilke behandlinger der kan være bedst for dig.

pårørende

At træffe beslutninger for dine nære under deres kræftbehandlingsrejse kan nogle gange være udfordrende. Men disse beslutninger er vigtige for at sikre, at de får den pleje, de har brug for.

read abstract

Forskningsartikler giver information om kræftforskning. Der er mange forskellige typer kræftforskning, som er publiceret i forskningsartikler, herunder kliniske forsøg, der evaluerer potentielle nye kræftbehandlinger.

wfefw

Målet med behandling i metastatisk brystkræft er at forebygge eller bremse sygdommens progression og samtidig lette dine symptomer og behandlingsbivirkninger. Du kan printe disse spørgsmål og tage med til din læge.

forstå kliniske forsøg

Kliniske forsøg er medicinske undersøgelser, der ser på potentielle nye lægemidler, procedurer og andre behandlinger hos mennesker, der er ramt af sygdomme som kræft. I hele denne proces forsøger læger at afgøre, om disse potentielle nye behandlinger er sikre og effektive.

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale. 

PP-UNP-DNK-0188