Ernæringsrelaterede bekymringer: Problemer med at tygge eller synke
Kræftbehandling kan påvirke evnen til at tygge eller synke mad med fast konsistens på grund af ømhed, smerter, betændelse eller irritation i munden og/eller fysiske ændringer eller svaghed efter operation. Det kan være nemmere at spise pureret mad, shakes og smoothies. Det er vigtigt at søge vejledning om kost og ernæring, hvis du har fået ordineret en særlig kost på grund af diagnosen dysfagi (en synkeforstyrrelse), eller hvis du har brug for vejledning om indtagelse af en tilstrækkelig mængde kalorier i løbet af dagen.
Tips til personer, der har svært ved at tygge og synke
- Undgå fødevarer, der er krydrede, syrlige eller har en grov konsistens
- Vælg fødevarer, der er bløde og nemme at tygge, såsom supper, smoothies, yoghurt, varm grød, gryderetter, æg, mørt kød og gennemkogte og mosede frugter og grøntsager
- Undgå alkohol og tobak, da det kan forårsage irritation i mund og hals
- Brug saucer, væske eller sovs til at tilføje væske til maden
- Indtag maden ved stuetemperatur
- Spis mange små måltider (5-6 gange om dagen) i stedet for 3 store måltider
- Spis måltider med et højt indhold af protein/kalorier, eller tilføj et kosttilskud
- Sid oprejst, mens du spiser eller drikker
- Læg dig ikke ned, umiddelbart efter du har spist eller drukket
Sådan purerer du din mad
- Hak mad med fast konsistens (f.eks. kylling eller oksekød) i små stykker
- Læg maden i en blender eller foodprocessor
- Tilføj væske såsom mælk, juice eller bouillon
- Purér blandingen. Du kan eksperimentere lidt for at finde de rigtige mængder væske og fast føde, så du opnår den konsistens, som passer til dig
Kontakt din læge, hvis du har problemer med at synke, problemer med hoste mens du spiser eller drikker, hvis du oplever kvælningsfornemmelser, har smerter eller du taber dig.
Helbredsoplysninger i denne artikel er kun beregnet til uddannelsesmæssige formål og er ikke beregnet til at erstatte samtaler med en læge. Alle beslutninger vedrørende patientpleje skal træffes sammen med en læge.
Informationen som gives her er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.
PP-ONC-DNK-0603