Forstør tekst A A A

Ernæringshjælp fra dit behandlingsteam

3 min. Læs

Har du kræft, kan du få ernæringsmæssige problemer, mens du er i kræftbehandling

Disse problemer kan omfatte nedsat appetit, mundsår eller fordøjelsesproblemer, såsom kvalme eller diarré. Det kan være svært at spise tilstrækkeligt til at have kræfter nok, mens du er i kræftbehandling. Dit behandlingsteam kan give dig valgmuligheder, så du får tilstrækkelig mængder kalorier, protein og andre næringsstoffer.

Tal med dit behandlingsteam om ernæring

Det er vigtigt, at du taler regelmæssigt med dit behandlingsteam om ernæring. De kan fortælle dig, hvilke ernæringsproblemer du kan opleve, mens du er i kræftbehandling. Det kan hjælpe dig med at vide, hvornår du skal fortælle din kræftspecialist om problemer, såsom spisevanskeligheder eller vægttab. Hvis dine symptomer ikke bliver bedre, kan han eller hun justere din medicin for at hjælpe dig med at få det bedre.

Det er også vigtigt at drøfte ændringer i din kost og eventuel håndkøbsmedicin, herunder vitaminer, mineraler eller urter, som du tager, med dit behandlingsteam. De vil sørge for, at din kost og eventuelle kosttilskud, du tager, er sikre og til gavn for dig.

Sådan kan en diætist med speciale i kræftsygdom hjælpe dig

Når det handler om at hjælpe dig med ernæring, kan en klinisk diætist med speciale i kræftsygdom være et vigtigt medlem af dit sundhedspersonale. En klinisk diætist er en specialist i ernæring og kostvejledning, der arbejder indenfor sundhedsvæsenet.

En klinisk diætist med speciale i kræftsygdom kan:

  • Gennemgå din nuværende kost for at se, om du spiser kalorier og protein nok til at opfylde dine ernæringsmæssige behov
  • Hjælpe dig med at planlægge måltider, der er sunde og nærende
  • Give nyttige forslag til at hjælpe med at håndtere symptomer, der er forbundet med din kræftbehandling
  • Gennemgå en mad- og symptomdagbog. En mad- og symptomdagbog er en oversigt over dine nuværende symptomer og de fødevarer, du kan spise. Det kan være en hjælp at dele den med din diætist for at vise ham eller hende, hvad du spiser
  • Rådgive dig om fødevarer eller kosttilskud du bør undgå. Nogle fødevarer eller kosttilskud kan påvirke din medicin. Nogle ved for eksempel ikke, at grapefrugt kan påvirke mange lægemidler, herunder medicin til behandling af kræft

Hvor kan du finde en diætist med speciale i kræftsygdom

Du kan nogle gange finde en diætist med speciale i kræftsygdom på din kræftafdeling. Hvis der ikke er en klinisk diætist med speciale i kræftsygdom, kan du spørge din læge eller sygeplejerske, om han eller hun kender en i nærheden, som de kan anbefale. Du kan også søge på nettet.

Her er en praktisk tjekliste med spørgsmål og handlinger, som du kan bruge til at få mest muligt ud af din næste aftale hos dit behandlingsteam eller en diætist med speciale i kræftsygdom:

TJEKLISTE TIL MIN AFTALE

o Hvilke symptomer kan jeg forvente, mens jeg er i kræftbehandling?

o Er der noget, jeg kan gøre for at hjælpe med at håndtere mine symptomer?

o Er der nogle ændringer, jeg skal foretage i min kost for at forblive sund, mens jeg får behandling?
o Er der nogle fødevarer eller håndkøbsvitaminer eller -tilskud, der kan påvirke min kræftmedicin?

o Hvem skal jeg ringe til, hvis jeg har et ernæringsmæssigt problem eller spørgsmål?

o Er der en klinisk diætist til rådighed, som har speciale i kræftsygdom?

o Hvor ofte skal jeg mødes med en diætist?

o Før symptom- og maddagbog, og del den med dit behandlingsteam ved hvert besøg.
o Skriv yderligere spørgsmål ned, når du kommer i tanke om dem, så du kan få alle de svar, du har brug for, ved dit næste besøg.


Denne artikel indeholder generelle oplysninger og er ikke beregnet til at erstatte ernæringsmæssige eller helbredsmæssige retningslinjer, der er specifikke for den enkelte person. Tal med dit sundhedspersonale, før du foretager ændringer i din kost eller livsstil. Kontakt en klinisk diætist, hvis du følger en begrænset eller speciel diæt.

 

Informationen som gives her er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.

PP-ONC-DNK-0642