Forstør tekst A A A

Har du brug for et humørløft? Otte tips til at hjælpe med at øge dit følelsesmæssige velbefindende

5 min. Læs

Det er normalt at opleve op- og nedture, når du lever med kræft. Ældre har somme tider større risiko for at føle sig nedtrykt, når de lever med deres diagnose og er i behandling. Tab, andre sygdomme, social isolation og stress, der involverer pårørende, er blot nogle af de problemer, som ældre kan stå overfor. Støttepersoner kan også opleve nogle af disse problemer, samt det stress der følger med at stå for plejen af deres pårørende.

Den gode nyhed er, at der er nogle enkle vaner, du kan bruge som en del af din hverdag, til at give dig selv et humørløft. Bare det at stoppe op og acceptere dine følelser, kan have en positiv indvirkning på dit humør.

Sådan øger du dit følelsesmæssige velbefindende

Selv om kræftbehandling handler om at holde din krop rask, er det også vigtigt at passe på dit følelsesmæssige velbefindende. Her er nogle idéer, der muligvis kan hjælpe.

  • Hold tankerne beskæftiget. Hold tankerne beskæftiget med hjernegymnastik, og hav det sjovt imens. Aktiviteter, såsom at læse en bog, lytte til en lydbog eller lave et puslespil, kan være lige det, du har brug for til at komme af med det dårlige humør eller holde tankerne beskæftiget, mens du er i behandling. Du kan søge efter ”gratis spil” på internettet og finde adgang til en række spil, så du kan holde tankerne beskæftiget. Overvej også at lytte til podcasts. Der er mange forskellige, og du kan finde både underholdende og lærerige podcasts. Søg efter emner der interesserer dig.. Tjek din lokale aftenskole eller kommune for at se, om der er nogen foredrag, som du kan deltage i online – mange tilbyder dem gratis!
  • Sørg for tid til fred og ro. Sæt dig og træk vejret på et stille sted – ingen tv’er eller mobiltelefoner – i et par minutter. Dette kaldes nogle gange “meditation” eller “mindfulness”. Her vil du måske opleve, at du får det bedre ved at fokusere din opmærksomhed i et par minutter. Forestil dig, at du anbringer dine tanker i en ballon eller en sejlbåd, og derefter ser den flyde væk. Du kan prøve det selv, men der findes også gratis hjemmesider og apps, der tilbyder guidet meditation. Nogle gange kan det at høre en rolig stemme, der fortæller dig, at du skal ånde ind og ud, hjælpe dig, så du føler dig mere afslappet. Der findes andre værktøjer og ressourcer , der kan hjælpe dig med at lære at være til stede i nuet.
  • Vær fysisk aktiv. Dit fysiske og mentale helbred hænger sammen. Det betyder, at forbedring af dit fysiske helbred også kan hjælpe med at forbedre dit følelsesmæssige velbefindende. Gå en tur, eller prøv nogle lette øvelser og strækøvelser. Tal med din læge, før du starter et nyt motionsprogram for at se, hvad der er bedst for dig.
  • Sørg for at holde kontakten til familie og venner. Det kan også være en hjælp at være sammen med andre. Der findes en masse former for teknologi i dag, som du kan bruge til at holde kontakten med venner og familie. Du kan gøre det hjemmefra ved at bruge din telefon, computer eller tablet. Måske kan I spille et online spil sammen eller arrangere et telefonopkald eller en videochat en aften om ugen. Brug gratis tjenester som f.eks. ”Zoom” og ”Google Hangouts”.
  • Få frisk luft. Nye omgivelser og lidt solskin kan betyde meget. Brug tid udendørs. Gå tur i en park, sid i din have, eller tag på skovtur. Sørg for at følge din læges råd og de lokale sundhedsmyndigheders anbefalinger om sikkerhed, når du opholder dig udendørs.
  • Skriv dagbog. Optegnelser i en dagbog har mange fordele. At sætte ord på dine følelser og anerkende dem har en positiv virkning på dit humør. Det eneste, du skal bruge, er en kuglepen og papir! Du kan starte med at skrive frit eller følge en manual, som du finder online. Hvis det at skrive ikke er dig, så findes der også malebøger for voksne, som kan hjælpe med at fremme mindfulness. Du kan finde dem online eller i mange kunsthåndværkbutikker og boghandlere.
  • Start en ny hobby. Eller genoptag en hobby, som du ikke har dyrket i et stykke tid. Hvis du er interesseret i dyr eller natur, kan du måske overveje at kigge på fugle? Eller måske har du altid drømt om at lære at male eller blive bedre til at lave mad. Hvis det vækker din interesse, så gør det!
  • Tal med en professionel. Det er normalt at føle sig ked af det af og til. Men hvis det bliver ved, eller hvis du oplever en overvældende følelse af sorg, der påvirker din behandling eller dit daglige liv, er det helt i orden at tale med en professionel. Du skal vide, at det er ok ikke at være ok. At tale med en terapeut kan hjælpe dig med at få styr på dine følelser på en sund måde. Mange terapeuter tilbyder nu deres tjenester online. Og hvis du føler dig deprimeret, er du ikke alene. Cirka 1 ud af 4 personer med kræft oplever depression.

Vi håber, at disse tips hjælper dig med at have et mere positivt syn på tingene.