Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Gå til hovedindhold

Blodkræft

blodkræft

Blodkræft

.

 

Leukæmi (kaldes også blodkræft) er en sygdom som opstår i knoglemarvens bloddannende celler eller forstadier til disse celler. Ændringer i disse celler fører til, at de udvikler sig til leukæmiceller. Ved leukæmier sker der en ukontrolleret vækst af de hvide blodlegemer og/eller forstadier til disse. Leukæmicellerne vil til sidst optage pladsen eller hæmme væksten af ​​de normale blodceller i knoglemarven, så knoglemarven ikke producerer nok normale blodceller og den normale blodfunktioner vil blive afbrudt/svækket. For eksempel kan en patient nemt få infektioner på grund af lave niveauer af normale, sunde hvide blodlegemer, som er en del af immunsystemet. 

Leukæmi inddeles i to hovedtyper, baseret på sygdommens progressionshastighed: akut eller kronisk. Ved akut leukæmi sker der forandringer i knoglemarvens forstadier til blodets celler.  Man vil finde for mange umodne celler i blodet og knoglemarven hos patienterne. Akut leukæmi er forbundet med tilstedeværelsen af primitive umodne "blast"-celler, mens kroniske leukæmier er karakteriseret ved øget antal modne celler. Yderligere opdeling afhængigt af den involverede celletype og de fleste leukæmier falder i fire hovedundertyper: 

  • AML – akut myeloid leukæmi 
  • ALL – akut lymfatisk leukæmi 
  • CML – kronisk myeloid leukæmi 
  • CLL – kronisk lymfatisk leukæmi  

Du kan finde mere information om både AML, ALL og CML her. 

 

Kræfttype

Læs mere om:
Henriette og Johnny

Ægteparret Henriette og Johnny beslutter at forfølge deres livsdrøm, om at sejle jorden rundt i 3 år på deres båd Enterprise. De sælger deres bolig og alle de materielle ting de ejer, men kort efter opstarten på jordomsejlingen, tager deres livsdrøm en uventet drejning, idet Henriette pludselig får konstateret akut myeloid leukæmi. 

1. Podcasts Livet med AML PP-UNP-DNK-0306.jpg

Denne podcastserie ”Livet med AML” giver et indblik i, hvordan det er at blive ramt af AML – en livstruende sygdom som er en stor omvæltning af patientens og pårørendes liv.

2. Dokumentar Psykolog Camilla Schrøder om akut myeloid leukæmi PP-UNP-DNK-0307.png

En dokumentar med psykolog Camilla Schrøder som fortæller om de psykologiske aspekter af at blive ramt af en pludselig livstruende sygdom AML og giver gode råd til patienter og pårørende.

podcast

Denne podcastserie ”Livet med CML” giver et indblik i, hvordan det er at blive ramt af CML – en sygdom, som nogle patienter må leve med hele livet.

CML
Kronisk myeloid leukæmi (CML) opstår i knoglemarvens bloddannende stamceller. Når man har CML ophobes der umodne blodlegemer i blod og knoglemarv. Læs her om risikofaktorer, de mest almindelige symptomer, udredning og behandling ved CML.
ALL
Ved akut leukæmi, er der for mange umodne celler i ens blod og knoglemarv, som gør, at bloddannelsen ikke fungerer normalt. Læs her om risikofaktorer, de mest almindelige symptomer, udredning og behandling ved ALL.
AML
Akut myeloid leukæmi opstår i knoglemarvens forstadier til blodets celler. Læs her om risikofaktorer, de mest almindelige symptomer, udredning og behandling ved AML.
Older woman punching the air like a boxer while holding four pound weights

Det kan være svært at være positiv hele tiden, når man lever med kræft. Det kan hjælpe at følge et par tips.

Two people holding hands

En støtteperson yder følelsesmæssig omsorg og praktisk hjælp, når en pårørende har brug for det.

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale. 

PP-UNP-DNK-0254