Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Gå til hovedindhold

Blodkræft

blodkræft

Blodkræft

.

 

Leukæmi (kaldes også blodkræft) er en sygdom som opstår i knoglemarvens bloddannende celler eller forstadier til disse celler. Ændringer i disse celler fører til, at de udvikler sig til leukæmiceller. Ved leukæmier sker der en ukontrolleret vækst af de hvide blodlegemer og/eller forstadier til disse. Leukæmicellerne vil til sidst optage pladsen eller hæmme væksten af ​​de normale blodceller i knoglemarven, så knoglemarven ikke producerer nok normale blodceller og den normale blodfunktioner vil blive afbrudt/svækket. For eksempel kan en patient nemt få infektioner på grund af lave niveauer af normale, sunde hvide blodlegemer, som er en del af immunsystemet. 

Leukæmi inddeles i to hovedtyper, baseret på sygdommens progressionshastighed: akut eller kronisk. Ved akut leukæmi sker der forandringer i knoglemarvens forstadier til blodets celler.  Man vil finde for mange umodne celler i blodet og knoglemarven hos patienterne. Akut leukæmi er forbundet med tilstedeværelsen af primitive umodne "blast"-celler, mens kroniske leukæmier er karakteriseret ved øget antal modne celler. Yderligere opdeling afhængigt af den involverede celletype og de fleste leukæmier falder i fire hovedundertyper: 

  • AML – akut myeloid leukæmi 
  • ALL – akut lymfatisk leukæmi 
  • CML – kronisk myeloid leukæmi 
  • CLL – kronisk lymfatisk leukæmi  

Du kan finde mere information om både AML, ALL og CML her. 

 

Kræfttype

Læs mere om:
.

Når man er i behandling for kræft, er intimitet og seksualitet ofte blandt de områder, der bliver påvirket mest.

Hvad er metastase

Når en tumor dannes i kroppen, kan kræftceller løsne sig og trænge ind i blodbanerne eller lymfen. Disse celler rejser rundt i kroppen via lymfesystemet og kan nå lymfeknuderne eller via blodbanen til andre organer, hvor de danner metastaser.

hvad er kræft

Kræft er en overordnet betegnelse for mere end 100 sygdomme, som alle har til fælles, at der sker en ukontrolleret celledeling, der fører til dannelse af en "tumor". Disse tumorer kan være enten godartede eller ondartede.

looking at window

At prøve at forstå, hvordan testning af biomarkør passer ind i din kræftbehandlingsplan, kan være overvældende. Men at have en fornemmelse af, hvordan testning af biomarkør virker, kan hjælpe dig med at træffe bedre beslutninger med din læge om, hvilke behandlinger der kan være bedst for dig.

pårørende

At træffe beslutninger for dine nære under deres kræftbehandlingsrejse kan nogle gange være udfordrende. Men disse beslutninger er vigtige for at sikre, at de får den pleje, de har brug for.

read abstract

Forskningsartikler giver information om kræftforskning. Der er mange forskellige typer kræftforskning, som er publiceret i forskningsartikler, herunder kliniske forsøg, der evaluerer potentielle nye kræftbehandlinger.

jrtstjr

I video-serien ‘Forskningen Forklaret’ gennemgår professor i biostatistik og klinisk epidemiologi Robin Christensen, alle de begreber, du skal kende til for at forstå og gennemskue videnskabelige artikler. Hvad end du er pårørende, patient eller bare er nysgerrig på videnskabelige studier, så er der hjælp at hente denne videoserie i tre dele.

he

”Din håndbog om blodkræft” er udviklet til, som en hjælp til dig og dine pårørende. 

Henriette og Johnny

Ægteparret Henriette og Johnny beslutter at forfølge deres livsdrøm, om at sejle jorden rundt i 3 år på deres båd Enterprise. De sælger deres bolig og alle de materielle ting de ejer, men kort efter opstarten på jordomsejlingen, tager deres livsdrøm en uventet drejning, idet Henriette pludselig får konstateret akut myeloid leukæmi. 

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale. 

PP-UNP-DNK-0254