Forstør tekst A A A

Mig og mit helbred – til dig som har brystkræft med spredning

10 min. Læs

Der er mange ting, du kan gøre for dig selv for at få det godt og tage kontrol over dit liv efter at have fået diagnosen brystkræft med spredning.

Du kan være din egen bedste ven ved at finde ud af, hvad der får dig til at føle dig godt tilpas, hvad der giver dig styrke, og hvad der hjælper dig. Og vær ikke hård mod dig selv – det er okay at have gode dage og dårlige dage. 

 

Skal jeg ændre min kost? 

Uanset hvad du måtte læse, findes der ingen ”kræftdiæt”, der er særligt anbefalet, når du har fået konstateret kræft. Men at spise sundt er selvfølgelig et af de bedste valg, du kan tage for at styrke dit immunsystem – uanset om du har kræft eller ej. En sund kost kan hjælpe din krop med at bekæmpe infektioner eller virusser. Du vil muligvis opleve, at du oftere bliver syg, når du har kræft. Stress og visse kræftbehandlinger kan svække dit immunsystem. 

At have kræft er svært nok i sig selv, uden at du skal bekymre dig for meget om, hvad du spiser. Fødevarer, der muligvis anses for at være dårlige for dig – som f.eks. chokolade og chips – er ofte en kilde til nydelse og trøst for mange mennesker. Det kan tage længere tid at forberede sund mad, og den kan være dyrere.

 

Du skal gøre det, der får dig til at føle dig godt tilpas. 

Hvis du ønsker at ændre din kost, skal du bede din læge eller sygeplejerske om at blive henvist til en diætist, som kan hjælpe dig med at foretage positive men langsomme ændringer. Diætisten kan hjælpe dig med at spise godt, hvis du har kvalme, diarré eller andre problemer under eller efter din behandling. 

Du kan også læse mere her:  

Ernæringsrelaterede bekymringer: Diarré

Ernæringsrelaterede bekymringer: Problemer med at tygge eller synke

Håndtering af problemer forbundet med kost og ernæring: Kvalme og opkastning

 

Er det godt for mig at motionere? 

Ja, regelmæssig moderat motion har vist sig at hjælpe patienter både fysisk og psykisk. Blot en 10-minutters gåtur hver dag kan hjælpe på symptomer som træthed og ringe appetit. Motion kan også være med til at reducere stress, forbedre søvnen og lindre smerter.  

 

Gør det, der er det rigtige for dig, og det, der får dig til at føle dig godt tilpas. Du behøver ikke begrænse din fysiske aktivitet til forsigtige strækøvelser – måske synes du, det er skønt at danse! Men lyt altid til din krop og pas på ikke at overskride dine grænser og forårsage smerter. Du kan opleve at blive lettere overtræt end før. Hvis du er bekymret, kan du altid tale med din læge om hvilken type motion, der er den rette for dig. 

Du kan også læse mere her  

5 måder til at gøre fysisk aktivitet en del af dit liv, mens du er i behandling

Sådan holder du dig aktiv indendørs: Fem tips til at holde dig i bevægelse

Fem tips til at skabe velvære for krop og sjæl 

 

Sådan passer jeg på mig selv  

Der er mange forskellige ting, du kan gøre for at hjælpe dig selv. Den vigtigste er ikke at være for hård mod dig selv. Du må forvente, at du vil have gode dage og dårlige dage, efterfulgt af flere gode dage. Du kan ikke forvente, at du vil have et positivt udsyn hver dag. Når du føler dig stresset, skal du forstå, at det, du føler lige nu, hurtigt kan ændre sig. Mange kvinder finder, at alternativ behandling hjælper dem med at håndtere stress, angst og fysiske bivirkninger.  

 

Alternative behandlinger 

Alternative behandlinger kan hjælpe med både følelsesmæssige og fysiske symptomer. Det er ikke til at vide, hvad der virker for dig, men her er nogle metoder, der har hjulpet andre. 

Du skal være opmærksom på, at disse metoder ikke er en erstatning for medicinsk behandling, men noget der kan supplere den. Du skal altid informere din læge om eventuelle alternative behandlinger, som du får. 

 

Typer af alternative behandlinger - Disse er angivet i alfabetisk rækkefølge: 

AKUPUNKTUR Er en ældgammel kinesisk behandling, hvor tynde nåle stikkes ind forskellige steder i kroppen på bestemte punkter. Nålene medfører ikke smerte. De skal blive siddende i 10-30 minutter og bevæges med mellemrum, hvorefter de fjernes. Akupunktur bruges til at behandle en række smertetilstande og kan også hjælpe dig til at få en bedre søvn. Det menes, at nålene kan forbedre den generelle følelse af velbefindende.  

AROMATERAPI Er brugen af essentielle olier fra blomster, frugter, frø, blade, rødder og bark. Idéen bag aromaterapi er, at hver af disse olier har sine egne egenskaber og kan give mange helbredsmæssige fordele.  

HOMØOPATI Homøopatiske lægemidler er fremstillet af planteudtræk, mineraler og dyreprodukter.  

HYPNOTERAPI Gør det muligt for dig at opnå en dyb tilstand af afslapning ved at koncentrere dig om særlige følelser, tanker eller sanseindtryk. Det menes, at hypnoterapi kan hjælpe mennesker med at håndtere deres sygdom og reducere depression, angst og stress.  

KUNSTTERAPI Er en måde at udtrykke bestemte følelsesmæssige og fysiske problemer på via kunst. Den har til formål at hjælpe dig med at udtrykke dig selv i et trygt miljø ved hjælp af kunstmaterialer for at bidrage til personlig vækst og udvikling. Det kan være meget nyttigt for personer, som ikke har det godt med berørings- og samtaleterapi.  

MASSAGETERAPI En registreret massør kan stimulere kredsløbet og få dig til at slappe af. Massage kan lette stivhed, ubehag, stress og angst. Der findes flere forskellige typer massageterapi, herunder klassisk massage, dybvævsmassage, shiatsu og sportsmassage. Behandlere kan behandle hele kroppen eller koncentrere sig om særlige dele som f.eks. hovedet, nakken og skuldrene.  

MEDITATION Er en form for dyb afslapning, hvor du finder et roligt sted væk fra dagligdagens forstyrrelser, så du kan opnå ro og afslapning i krop og sjæl. Der findes forskellige meditationspraksisser, som alle er former af mindfulness. Mindfulness er ikke forbundet med nogen bestemt tro. Det betyder bare, at man er bevidst og til stede i nuet. Yoga er bevægelsesmeditation.  

MUSIKTERAPI Involverer brugen af musik og lys til at udtrykke følelser og håndtere sygdommen og behandlingen.  

NATUROPATI Er brugen af naturbehandlinger for at fremme sundhed og velbefindende. Det omfatter godkendte praksisser inden for naturbehandling som f.eks. homøopati, akupunktur og urter.  

REFLEKSOLOGI Er anvendelse af tryk og massage på områder af fødderne og hænderne. Det menes, at der findes refleksområder i fødderne, der danner forbindelse til særlige dele af kroppen. Formålet er at hjælpe med at slappe af og forbedre humøret.  

REIKI Er en ældgammel japansk healings teknik. En healer placerer sine hænder let på din krop eller lige over kroppen for at kanalisere energifelter og koncentrerer sig således om at hjælpe dig på det fysiske, psykologiske, følelsesmæssige og åndelige plan.  

TAI CHI Denne ældgamle kinesiske praksis kombinerer yoga og meditation. Den involverer en række bevægelser, hvor hele kroppen er i konstant bevægelse. Alle bevægelserne er langsomme og yndefulde og kan hjælpe med at reducere stress og øge smidighed.  

YOGA  Involverer en række udstrækninger eller stillinger kombineret med vejrtrækning for at forbedre ilt- og blodforsyningen. Der findes flere forskellige former for yoga, herunder hatha, vinyasa og astanga. Nogle kan opbygge styrke og balance, mens andre fokuserer mere på afslapning, meditation og vejrtrækning.  

 

 

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale. 

PP-UNP-DNK-0174