Forstør tekst A A A

Hvad er hormonbehandling?

Når hormoner er til stede, kan kræftceller blive stimuleret til at dele sig og vokse.

Derfor er det vigtigt at undersøge, om en persons kræft er hormonfølsom. Dette gøres ved at analysere prøver af tumorvæv, der er enten taget ved en biopsi eller fjernet kirurgisk, for at se om der er hormonreceptorer til stede på kræftcellerne. 

Hormoner er naturlige stoffer, der produceres af vores kroppe og udfører specifikke opgaver, såsom at regulere vores reproduktive system. Forskellige organer og væv i vores kroppe, som skjoldbruskkirtlen, testikler og æggestokkene, er ansvarlige for produktionen af hormoner, der udskilles i blodet. 

Hormonbehandlingen er en anti-hormonel behandling, der kan bruges som en metode til at bekæmpe kræft, hvis tumoren er hormonfølsom. Der er dog nogle mulige bivirkninger, der kan opstå under behandlingsforløbet. Disse bivirkninger minder om de typiske symptomer i overgangsalderen. Patienter kan opleve overdreven svedtendens, vægtøgning, humørsvingninger, søvnløshed, nedsat koncentrationsevne og træthed. Disse bivirkninger kan også påvirke mænd. 

Kvinder, der gennemgår anti-hormonel behandling, kan opleve vaginale forandringer, som f.eks. vaginal tørhed. Mænd kan også opleve problemer med erektil funktion. Nedsat sexlyst kan også være en anden mulig bivirkning, og det kan opstå af flere årsager. Ydermere kan anti-hormonel behandling nogle gange medføre osteoporose eller skrøbelige knogler. 

Det er vigtigt at være opmærksom på disse mulige bivirkninger og søge hjælp fra sundhedspersonale, hvis de opstår. Din læge vil kunne vejlede dig og finde løsninger for at minimere de bivirkninger, du oplever. 

 

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale. 

PP-UNP-DNK-0587