Forstør tekst A A A

Hvad er en metastase?

Når en tumor dannes i kroppen, kan kræftceller løsne sig og trænge ind i blodbanerne eller lymfen. Disse celler rejser rundt i kroppen via lymfesystemet og kan nå lymfeknuderne eller via blodbanen til andre organer, hvor de danner metastaser.

Risikoen for at udvikle metastaser varierer afhængigt af typen af kræft. Nogle kræftformer spreder sig ikke, mens andre kun spreder sig lidt. Der findes også kræftformer, der kan forårsage meget aggressive metastaser.  

Kræftceller bevarer i princippet nogle af egenskaberne fra det væv, hvor de oprindeligt opstod. Det er derfor muligt at identificere det organ, som metastaserne stammer fra. For eksempel vil en metastase, der dannes i hjernen som følge af brystkræft, bestå af brystvævsceller og ikke være hjernekræft. Det er derfor vigtigt at vide, hvilken type kræft metastaserne stammer fra, da behandlingen vil blive tilpasset derefter. 

Det er vigtigt at bemærke, at metastaser kan være til stede allerede ved den første diagnose, men de kan også opstå senere, normalt inden for 5 år, selv efter vellykket behandling. Dette understreger behovet for nøje opfølgning for at opdage eventuelle metastaser tidligt. 

 

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.

PP-UNP-DNK-0586