Forstør tekst A A A

Hvad er adjuverende og neoadjuverende behandling? 

Behandlingen ved kræft afhænger af to vigtige parametre: typen af tumor og sygdomsstadiet.

Ved hjælp af omfattende undersøgelser ordineres en skræddersyet behandling som kan være en af følgende: 

En kurativ behandling er en behandling, der sigter mod at helbrede sygdommen. Dette kan kun ske, hvis kirurgen er i stand til at fjerne tumoren fuldstændigt, og der ikke er nogen metastaser. 

Neoadjuverende behandling refererer til den anti-kræftbehandling, der gives før den primære behandling, der indebærer fjernelse af tumoren. Formålet med denne behandling er normalt at reducere tumorens størrelse, så den kan fjernes lettere. Kemoterapi, strålebehandling og anti-hormonel behandling kan alle anvendes som neoadjuverende behandling. 

Adjuverende behandling udgør derimod den behandling, der gives efter den primære behandling for at eliminere eventuelle tilbageværende kræftceller eller små metastaser. Dette er med til at reducere risikoen for tilbagefald og fremkomst af metastaser. 

Kronisk sygdom. Når kræften udvikler metastaser, bliver sygdommen kronisk. På dette tidspunkt vil målet med behandlingen være at bremse sygdommens progression og opretholde den bedst mulige livskvalitet. I sådanne tilfælde kan sygdommen kontrolleres i kortere eller længere tid, endda i flere år. 

Det er vigtigt at understrege, at den specifikke behandling vil afhænge af den enkelte patients tilstand og kræftens karakteristika. Derfor vil omfattende undersøgelser blive udført for at bestemme den bedst mulige behandlingsmetode. 

 

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.

PP-UNP-DNK-0588