Forstør tekst A A A

Jordans historie: Overvinde forhindringer

3 min. Læs

Jordan M

Har levet med kræft siden 2017

Det er hårdt at læse medicin. Sådan er det for alle. Forestil dig så, at du på samme tid får konstateret lymfom. Jordans plan har været at håndtere et udfordrende studie og lymfom med målrettethed, og kærlighed og støtte fra sin familie og venner.

Den støtte, jeg får, giver mig grund til at stå op om morgenen og ikke have ondt af mig selv. Jeg er nødt til at komme igennem det – hvis ikke for mig, så for alle dem, der holder af mig.

Efter at Jordan var blevet student, skiftede han gear og besluttede at læse medicin i stedet for jura, som han ellers havde planlagt. Det betød, at han var nødt til at tage suppleringskurser, før han overhovedet kunne overveje at søge ind på medicinstudiet. Kort efter han begyndte på sine studier, blev Jordan overrumplet af nyheden om sin diagnose. "Jeg følte det, som om jeg var blevet ramt af et tog."

De første par dage var uvirkelige, og han havde svært ved at forholde sig til nyheden. Men da det første chok havde lagt sig, var Jordan klar til at gå i krig på alle måder. Han og hans familie besluttede sig for at acceptere situationen og tackle den på en målrettet måde. Der var ikke tid til at tænke over “hvad nu hvis” og frygt. Jordan var totalt fokuseret på sin fremtid, og han var aldrig i tvivl om sin plan om at blive læge.

Kræft har været en forhindring, som skulle overvindes. Men det har ikke ændret hverken mig, hvem jeg er, eller hvad jeg laver. Jeg ser det som en udfordring i mit liv, og som noget jeg skal igennem.

Jordan indrømmer, at tingene ville have være meget anderledes uden den kærlighed og støtte, han har haft. Faktisk er det den kærlighed, han får fra sin familie og sine venner, der minder ham om, hvad han kæmper for. Han ved, at der er folk omkring ham, som regner med, at han bliver rask. Og Jordan har ingen intentioner om at svigte dem.

Følelsesmæssig støtte og selvpleje har været vigtige elementer for Jordan. Selv de små øjeblikke, hvor folk kontakter ham, er med til at motivere ham til at fortsætte. Og det har været en integreret del af hans heling at passe på sig selv mentalt. Hans værste dage er de dage, hvor han har det følelsesmæssigt svært. De bedste dage er, når han finder styrken til at møde verden med et smil. Heldigvis gør den støtte, han får fra alle omkring sig, at der er flest gode dage.

Det er næsten surrealistisk hvor meget kærlighed og støtte, der kommer fra alle mulige retninger. Det er det, der gør de dårlige dage til at håndtere.

Jordan er en, der godt kan lide at tage ansvar, og det gælder også hans behandling. Han har sørget for at håndtere denne udfordring på sine egne betingelser, og ikke lade kræften dominere sit liv. Det var f.eks. vigtigt for ham, at han kunne fortsætte på universitetet. Det med at ligge i sengen og have ondt af sig selv, det var ikke ham. Han afsluttede det første år af sit studie med topkarakterer, samtidig med at han gennemgik krævende behandlinger og bekymringer før hver scanning. At have kræft har ikke forhindret ham i at gøre de ting, han havde sat sig for at gøre. Selv om han har været nødt til at foretage nogle kæmpe justeringer, så lever han det liv, han gerne vil leve – med eller uden kræft.

Den største myte om kræft er, at det overtager hele dit liv. Du skal bare justere lidt på dit liv, og så fortsætte med at gøre de ting, du gerne vil.

Informationen som gives her er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.

PP-ONC-DNK-0608