Forstør tekst A A A

Sådan får du det bedste besøg på hospitalet

3 min. Læs

Det kan føles overvældende at besøge en, der er indlagt på hospitalet. Men for dem, der lever med kræft, kan støtte fra familie og venner hjælpe med at løfte deres humør.

Hvis du planlægger at besøge en, der er indlagt på hospitalet, kan du læse videre for tips til at sikre det bedst mulige besøg.

Planlæg på forhånd

Uanset hvor nærtstående din ven eller dit familiemedlem er, er det vigtigt at planlægge dit besøg på forhånd. Hospitalsindlæggelser involverer, at en række medlemmer af det sundhedsfaglige personale kommer og går på stuen, og at der er faste tidspunkter for måltider og badning. Før du kommer på besøg, skal du sørge for at vælge et tidspunkt, hvor din pårørende ikke er i gang med en behandling For at forhindre at din pårørende føler sig overvældet, kan det være en god idé at kontakte personalet, der står for hans/hendes pleje, for at aftale et godt tidspunkt at komme på besøg, så din pårørende ikke får for mange besøgende på én gang. Sørg for at bekræfte på selve besøgsdagen, og tjek at din pårørende stadig har lyst til at få besøg.

Bliv ikke for længe

Under en hospitalsindlæggelse er det altafgørende at fokusere på, at patienten får det bedre. Støttebesøg spiller en vigtig rolle, men husk, at en hospitalsindlæggelse kan være trættende. Det er fint at kigge forbi i kort tid – bare 10 eller 15 minutter. Brug din dømmekraft til at vurdere din pårørendes energiniveau, før du beslutter dig for at blive længere.

Fokuser på det positive

Læger og andet sundhedspersonale er de bedste til at opdatere indlagte patienter om deres tilstand. Så overlad samtaler om sygdom og behandling til dem – medmindre din pårørende frivilligt deler disse oplysninger med dig. Afhængigt af din pårørendes humør den pågældende dag kan du enten underholde dem lidt, eller bare sidde stille sammen, mens han/hun hviler sig. Det kan være en god ide at planlægge et par ting at tale om på forhånd – for eksempel en sjov historie om dit barn, eller handlingen i en bog du har taget med som gave. Dette er ikke tidspunktet til at stille nysgerrige spørgsmål eller tale om problemer i dit eget liv. Koncentrer dig om at fortælle din ven eller familiemedlem, at du holder af dem og tænker på dem, også når I ikke er sammen.

Tag en gave med

Det er altid rart at tage noget med, når du besøger en, der er indlagt på hospitalet. Men husk, at hospitaler ofte har regler for, hvad du må og ikke må medbringe. Tjek hospitalets hjemmeside på forhånd, og husk, at en, der lever med kræft, kan få særlig kost eller være følsomme over for visse lugte. Det er bedst at undgå frugt, grøntsager eller andre ikke-indpakkede madvarer samt blomster eller cremer med kraftig duft. Bøger, blade, et lille tøjdyr til at muntre op på stuen, eller et kort med en kærlig besked, er tit velkomne. Du kan også spørge på forhånd, om der er noget din pårørende har brug for eller ønsker.

Behandling har førsteprioritet

Dit besøg er en god måde at støtte din ven eller dit familiemedlem på, men husk, at deres lægebehandling har førsteprioritet. Hvis døren er lukket, når du kommer, skal du først banke på. Hvis en læge eller andet medlem af sundhedspersonalet kommer forbi, skal du forlade lokalet, medmindre du bliver bedt om at blive. Og hvis du føler dig sløj på dagen for dit besøg, skal du ringe og aftale en ny tid. Det vigtigste er, at din pårørende får den bedst mulige behandling og det privatliv, de fortjener.

Hvis du planlægger på forhånd og følger nogle grundlæggende retningslinjer, kan du hjælpe med at løfte humøret hos en, der lever med kræft, mens de er indlagt på hospitalet.

Informationen som gives her er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.

PP-ONC-DNK-0643