Forstør tekst A A A

Hvordan kostvalg kan hjælpe under behandling med myelomatose

5 MIN. Læs

En sund og nærende kost er vigtig under behandling af myelomatose.
 

1. Hvorfor er kost vigtig ved myelomatose? 

Patienter i behandling for myelomatose kan have problemer med deres fordøjelse. Disse problemer kan være meget generende og kan forårsage ubehag. Eksempler omfatter kvalme, opkastning, appetitløshed, tarmforstyrrelser (diarré eller forstoppelse), øm eller betændt mund og tarm (slimhindebetændelse), ændring i smag, tab af muskelmasse og dehydrering. Hvis du oplever disse symptomer, er det vigtigt at tale med dit sundhedspersonale, fordi de muligvis kan foretage ændringer i din behandling, der gør det mere komfortabelt. Ændringer i din kost kan også reducere disse symptomer: 

  • Kvalme: Prøv at spise små, hyppige måltider og undgå fed eller stegt mad 
  • Appetitløshed: Det er vigtigt at drikke nok vand og andre væsker 
  • Forstoppelse: Øg dit væske- og fiberindtag 

Du bør tale med dit sundhedspersonale, hvis du tager ny medicin eller overvejer at tage vitamin- eller mineraltilskud. Nogle kosttilskud, der var ok at tage før en diagnose af myelomatose, kan muligvis ikke anbefales efter. 

 

2. Lindring af symptomer på myelomatose ved hjælp af kost 

Hos patienter med myelomatose er der et højt niveau af skadelige plasmaceller i knoglemarven. Disse celler øger produktionen af ​​et protein kaldet 'M-protein', som ofte fører til høje calciumniveauer, nyresygdomme, anæmi og svage knogler. 

 

Højt calcium 

Calcium er et mineral, der gør knoglerne stærkere og hjælper knoglerne med at vokse. En konsekvens af myelomatose kan være højere niveauer end normalt af calcium i blodet, hvilket kan have en negativ effekt på kroppen og kan føre til nyreskader, træthed eller svaghed og knoglesmerter. Hvis dine calciumniveauer er forhøjede, men ikke høje nok til at forårsage symptomer, kan din læge anbefale at drikke ekstra væske for at hjælpe med at skylle ekstra calcium ud af kroppen. 

 

Nyresygdom 

Det ekstra protein og calcium i blodbanen forårsager mere arbejde for nyrerne, hvilket kan føre til nyreskade. Hvis din læge er bekymret for, hvor godt dine nyrer fungerer, kan de foreslå, at du begrænser dit indtag af en eller flere af nedenstående fødevarer: 

  • Fødevarer med højt indhold af kalium: Såsom appelsiner, bananer, spinat, squash og ferskner 
  • Fødevarer med højt indhold af fosfor: Såsom ost, hvedebrød, jordnøddesmør, nødder og frø 
  • Fødevarer med højt natriumindhold (NaCl = salt): Såsom forarbejdede fødevarer, færdigpakkede snacks, krydderiblandinger, salatdressinger, saucer og restaurant- eller takeawaymad 

 

Anæmi 

Anæmi betyder, at du har et lavt hæmoglobinindhold i blodet, og det kan få dig til at føle dig træt eller svag. Anæmi kan være forårsaget af lave niveauer af jern, folsyre og vitamin B-12. Mennesker med myelomatose og anæmi kan drage fordel af følgende fødevarer for at øge niveauerne af: 

  • Jern: Såsom rødt kød, muslinger, lever, sardiner, bønner, kikærter, linser, nødder og bladgrøntsager 
  • Folsyre: Såsom okselever, asparges, sortøjede ærter, linser, broccoli, bønner og spinat 
  • Vitamin B-12: Såsom oksekød, lever, muslinger, fisk, fjerkræ, æg, mejeriprodukter, berigede morgenmadsprodukter og plantemælk

 

Svage knogler 

Hos mennesker med myelomatose bliver knoglerne ofte tyndere og svagere (kendt som osteoporose), og huller begynder at dukke op (kendt som knogleskørhed). Disse svækkede knogler har en højere risiko for at brække. For at forbedre knoglestyrken kan dit sundhedspersonale foreslå fødevarer med højere niveauer af D-vitamin. D-vitamin er et næringsstof, som kroppen har brug for til at hjælpe musklerne med at bevæge sig, og det hjælper også knoglerne med at absorbere det calcium, de skal bruge for at være stærke og sunde. Fødevarer med et højt indhold af D-vitamin omfatter okselever, beriget korn, mælk eller appelsinjuice, fisk (såsom laks, sardiner, sværdfisk eller torskeleverolie) og æggeblommer. Dit sundhedspersonale kan også foreslå at spise calciumrige fødevarer såsom mælk, ost og yoghurt, som også vil hjælpe med at styrke knoglerne. 

Før du foretager større ændringer i din kost, eller overvejer at tage kosttilskud såsom vitaminer eller calcium, er det vigtigt at tale med sundhedspersonalet for at diskutere individuelle behov. 

 

Højere infektionsrisiko 

Immunsystemets rolle er at bekæmpe sygdomme forårsaget af bakterier og vira samt fjerne dem fra kroppen. Myelomatosepatienter kan have svækket immunforsvar. Derudover kan behandling af myelomatose reducere immunsystemets funktion. Det er derfor vigtigt at håndtere og tilberede mad omhyggeligt og undgå undertilberedt mad (især kød), sushi, rå æg og uskrællede frugter og grøntsager – alle disse kan indeholde bakterier og føre til infektion. 

Sådan tilberedes mad sikkert: 

  • Efterlad ikke letfordærvelige fødevarer ved stuetemperatur 
  • Vask alle produkter grundigt 
  • Spis ikke fødevarer, der overstiger deres 'bedst før' eller 'sidste salgsdato’ 
  • Oprethold høje niveauer af køkkenhygiejne, såsom opbevaring af råt kød og fjerkræ separat i køleskab

 

 

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.

PP-UNP-DNK-0423