Forstør tekst A A A

Vil behandling påvirke mit sexliv?

Når man er i behandling for kræft, er intimitet og seksualitet ofte blandt de områder, der bliver påvirket mest.

Den psykologiske og fysiske velbefindende er dybt forbundet med vores seksualitet, og derfor kan kræft og den efterfølgende behandling markant påvirke vores evne til at indleve os i intime forhold. 

Mange kræftpatienter oplever en betydelig tab af seksuel lyst under behandlingen og i visse tilfælde også efterfølgende. Hvordan kræftbehandlingen påvirker seksualiteten afhænger af, hvor i kroppen kræften er opstået, og hvilken type behandling man får. 

Forskellige former for behandling som kirurgi, kemoterapi, strålebehandling og hormonbehandling kan have en stærk indvirkning på den seksuelle lyst. Bivirkningerne fra disse behandlinger, såsom hårtab, hudproblemer, træthed eller ændret kropsbillede, kan påvirke vores sexliv på en indirekte måde. 

Det er vigtigt, at man ikke føler skyld over sin manglende lyst, og at der ikke eksisterer nogen fastsatte normer eller standarder for hyppigheden eller typen af sex. Der findes ikke noget såkaldt "normalt" sexliv. Det allervigtigste er, at det er tilfredsstillende for dig og din partner. Vær tålmodig og forsøg at tale åbent med din partner om de udfordringer, I står overfor. 

Husk, at det kan være gavnligt for både dig og din partner at søge professionel hjælp hos en sexolog eller rådgiver, som har erfaring med intimproblemer hos kræftpatienter. De kan give dig råd og vejledning til, hvordan I kan forsøge at genskabe intimiteten og seksualiteten i jeres forhold. 

Tag dig tid til at tage vare på dig selv og din partner under denne udfordrende tid. Vær åben, kommuniker og vær tålmodig. Intimitet og seksualitet kan være en vigtig del af helbredelsesprocessen og genoprettelsen af et godt liv efter kræftbehandlingen. 

 

 

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale. 

PP-UNP-DNK-0589