Forstør tekst A A A

Tips til dig som er pårørende

5 min. Læs

Dit job som pårørende er vigtig. Som pårørende spiller du en vigtig rolle i, hvordan du håndterer og forholder sig til den pågældendes sygdom. Er den pågældende person ældre, er der ofte andre overvejelser, der kan påvirke de beslutninger, du hjælper vedkommende med at træffe.

Hvad du bør huske, når du er pårørende for en ældre person

Ældre med kræft har ofte en eller flere kroniske lidelser udover sin kræftsygdom, hvilket kan resultere i både fysiske og følelsesmæssige begrænsninger. Disse andre tilstande kan påvirke, hvordan lægen træffer beslutninger om hvilken behandling, der anbefales, hvilket kan have yderligere indvirkning på den pågældendes helbred og velbefindende. Det kan være svært at finde den rette balance mellem en behandling, der fungerer godt, og en behandling, der forårsager de færreste bivirkninger, når du også skal tage andre sygdomme, som den pågældende måtte have, med i betragtning.

Forskning har også vist, at nogle ældre med kræft har problemer med at tale med deres behandlingsteam. Mangel på et godt omsorgsnetværk, eller problemer med at forstå behandlingsplaner, kan medføre yderligere udfordringer for disse ældre. Pårørende kan bruge nedenstående tips til bedre at kunne håndtere disse udfordringer.

Nyttige tjeklister til pårørende

Tjeklister kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af lægebesøg og sikre den bedste pleje for den pågældende. Kig på tjeklisterne herunder for at få hjælp med denne proces: 

  • Forbered dig på aftalen: Aftaler kan være hurtigt overstået, så det er en god ide at medbringe en notesblok eller tablet til at tage notater.
  • Lav en nødplan: Nødsituationer kan forekomme, og de er næsten altid uventede. 
  • Sørg for, at din pårørende forstår sin behandling: Det er vigtigt, at din pårørende forstår og er tilfreds med sin behandling. 
  • Forstå din pårørendes mentale helbred: Dette kan være nogle af de sværeste dage i din pårørendes liv. Hjælp dem med at finde glæde, så deres indstilling, mens de kæmper, er mere positiv. 

Pas på dig selv

At være pårørende har sine egne udfordringer, og nogle gange føler du måske, at det er for meget at håndtere. Du kan føle dig vred, frustreret, alene eller være ked af det. Men når du passer på dig selv og dit eget velbefindende, er det en af de vigtigste ting, du kan gøre for den person, du tager dig af. Sørg for, at du husker at:

  • Tage imod hjælp. Hvis nogen tilbyder hjælp, så tag det. Har du en hund, der har behov for en gåtur, eller et barn, der skal hentes fra skole? Tænk over, hvordan andre kan hjælpe, når de tilbyder hjælp
  • Være realistisk. Der findes ikke en ”perfekt” støtteperson; du gør det så godt, du kan. Fokuser på, hvad du kan yde, i stedet for ting du ikke kan gøre.
  • Finde tid til at være sammen med andre. Det er vigtigt at opretholde kontakt med andre. Tid sammen med venner kan hjælpe dig med at genoplade og finde opmuntring. Forbindelse til en støttegruppe eller en terapeut kan hjælpe dig med at håndtere vanskelige situationer.  
  • Pas på dit eget helbred. Sæt dig sundhedsmål, og gør en indsats for at være aktiv de fleste af ugens dage.
  • Træk stikket. Brug et par minutter på at være alene og trække vejret hver dag. Blot nogle få minutters fred og ro kan ændre dit humør, så du får et mere positivt udsyn.

Som pårørende er du ikke alene. Omkring 1 ud af 3 oplever, at de er omsorgsgivere for andre voksne på et tidspunkt i deres liv. Når du er i rollen som pårørende, bør du overveje at undersøge hvilke støtteordninger, der kan være tilgængelige lokalt for dig eller den pågældende. Prøv at søge på internettet efter støtteordninger i din kommune og se, om du eller den pågældende er berettiget til at modtage hjælp.

Selvom der er mange udfordringer, kan det også være meget givende at være pårørende. Det giver dig mulighed for at påvirke den pågældendes liv på en positiv måde.

 

Informationen som gives her er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.

PP-UNP-DNK-0185