Forstør tekst A A A

Kliniske forsøg med myelomatose: Hvad er godt at vide?

5 MIN. Læs

Kliniske forsøg er undersøgelser, der undersøger nye lægemidler, kombinationer af lægemidler eller nye måder at bruge allerede godkendte lægemidler til behandling af mennesker. Der er forskellige typer af kliniske forsøg, men alle forsøg er designet til at få besvaret et specifikke spørgsmål. 

Nogle nyttige definitioner findes nedenfor: 

 • Immunterapier: Behandlinger, der bruger patientens eget immunsystemet til at genkende og dræbe kræftceller 
 • Informeret samtykke: Hvis en patient og/eller omsorgsperson accepterer at deltage i et klinisk forsøg efter at have fået viden om de potentielle fordele og risici, der er forbundet hermed 
 • Placebo: Et inaktivt stof eller intervention, der ser ud som og gives på samme måde som det aktive lægemiddel eller den behandling, der testes 
 • Sponsor: Den virksomhed eller organisation, der er ansvarlig for at gennemføre et klinisk forsøg 

  

Ting, du skal overveje, før du deltager i et klinisk forsøg 

Besøg siden her for at få flere oplysninger om den kliniske forsøgsproces, herunder de forskellige kliniske trin eller "faser", der er involveret. 

Dit sundhedsteam vil måske diskutere, om du kan deltager i et klinisk forsøg med dig. Som alle andre behandlinger har forsøgsbehandlinger for myelomatose, der gives i kliniske forsøg, deres egne potentielle fordele og risici. Det er vigtigt at forstå, hvad disse fordele og risici kan være, så du kan træffe en informeret beslutning om din deltagelse. Nogle eksempler på fordele og risici kan findes nedenfor. 

 

Fordele 

 • Adgang til en effektiv aktuel behandling eller en forsøgsbehandling for myelomatose, som muligvis ikke er tilgængelig uden for forsøget 
 • Hyppig opfølgning af et specialistteam under forsøget. Dette team omfatter normalt: 
 • en hovedforsker, der leder alle aspekter af et klinisk forsøg,  
 • en forskningssygeplejerske og  
 • en datachef, der administrerer indsamlingen af data (information) under hele forsøget, og  
 • en personalelæger og sygeplejersker, der hjælper med at tage sig af deltagerne under forsøget. 
 • At deltage i et klinisk forsøg med myelomatose hjælper læger og forskerholdet med at lære mere om sygdommen for at forbedre den fremtidige sundhedspleje for mennesker med myelomatose, og forhåbentlig kommer der en ny behandling som kan blive tilgængelig for andre myelomatose patienter  

Risici 

 • Forsøgsbehandlingen i det kliniske forsøg er muligvis ikke bedre end eller kan være værre end de aktuelt tilgængelige behandlinger for myelomatose 
 • Forsøgsbehandlingen kan have uventede og alvorlige bivirkninger 
 • At deltage i et klinisk forsøg kan kræve flere besøg hos lægen, og nogle gange er besøgene på et specialiseret center. Dette kan betyde, at der er større omkostninger for dig, såsom rejse- eller børnepasningsudgifter 
 • Forsøget kan kræve flere tests såsom blodprøver eller billeddannelse end de nuværende behandlinger. Disse tests er vigtige for at vurdere, hvordan forsøgsbehandlingerne virker hos mennesker med myelomatose. 
 • Afhængigt af forsøgets design kan du som deltager modtage enten en aktiv behandling mod myelomatose eller placebo.  
 • I forsøg kendt som et "dobbeltblindet" ved hverken forskerne eller deltagerne, hvem der har fået det undersøget lægemiddellet, og hvem der får placebo. 

  

Hvad er omkostningerne forbundet med et klinisk forsøg? 

Der er to hovedtyper af omkostninger ved et klinisk forsøg: forskningsomkostninger og patientplejeomkostninger. 

Forskningsomkostninger 

Er omkostninger i forbindelse med deltagelse i myelomatoseforsøget. Forsøgssponsoren kan dække omkostningerne af behandlingen og alle de test som udføres som led i forsøget. Sponsorerne kan være enkeltpersoner, institutioner, virksomheder eller organisationer, der ikke selv gennemfører forsøgene, men er ansvarlige for at starte, styre eller finansiere dem. 
Udgifter til patientpleje 
Disse er omkostninger relateret til den ekstra pleje, som patienter har brug for, når de deltager i et forsøg, såsom flere lægebesøg, flere hospitalsophold og flere tests. Disse kan føre til ekstra omkostninger som rejser, bolig, mad og børnepasning. Udgifter til patientpleje dækkes oftest af sygesikringen. Før du tilmelder dig, kan det kliniske forsøgsteam hjælpe dig med at identificere eventuelle omkostninger, der ikke er dækket af din sygesikring eller studiesponsoren.     

Deltagelse i et klinisk forsøg 

Før myelomatose patienter kan deltage i et klinisk forsøg, skal de opfylde visse krav. Disse krav kaldes inklusions- og eksklusionskriterier. Besøg siden her for at finde ud af mere om disse kriterier og processen med informeret samtykke. Hvis du er interesseret i at deltage i et klinisk forsøg, skal du tale med dit sundhedsteam. 

Det er frivilligt at deltage i et klinisk forsøg og når en person overvejer at deltage i et forsøg, vil de få alle de oplysninger, de har brug for om forsøget (herunder de potentielle fordele og risici), og der vil være mulighed for at stille spørgsmål. Informationen fås både mundtlig og skriftligt, hvis de beslutter at deltage i forsøget, vil de blive bedt om at underskrive en informeret samtykkeformular. 

Det er vigtigt at vide, at deltagerne, når de er tilmeldt et klinisk forsøg, har ret til at forlade forsøget når som helst, og af en hvilken som helst grund. Alle deltagere informeres om dette før de tilmelder sig. Dit kliniske forsøgsteam vil være i stand til at give vejledning om, hvad der sker, hvis du beslutter at forlade forsøget på et tidspunkt, herunder eventuelle sikkerhedstjek, der stadig skal finde sted. Dine personlige og sundhedsrelaterede oplysninger, der indsamles under forsøget, skal holdes private og vil ikke blive delt med nogen, der ikke arbejder på det kliniske forsøg uden din tilladelse. 

  

Igangværende kliniske forsøg med myelomatose 

Der er flere nye behandlinger for myelomatose, der i øjeblikket undersøges i kliniske forsøg. 

Hvis du vil have råd om at finde kliniske forsøg eller leder efter kliniske forsøg for mennesker med myelomatose, kan du besøge følgende websteder: 

 

Informationen som gives her er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.  

PP-UNP-DNK-0339