Forstør tekst A A A

Det grundlæggende om medicinske konferencer

5 min. Læs

Medicinske konferencer, nogle gange omtalt som kongresser, er begivenheder, hvor folk – typisk videnskabsmænd, forskere og sundhedspersonale – samles for at fremvise de seneste opdagelser inden for videnskab og medicin.

 

Disse konferencer giver folk mulighed for at komme i kontakt med deres kolleger på området. Medicinske konferencer med fokus på kræft, også kendt som onkologiske kongresser, vil typisk indeholde oplæg om den nyeste forskning i kræft. 

Disse konferencer afholdes af professionelle organisationer (for eksempel American Society of Clinical Oncology [ASCO]) og finder traditionelt sted på årsbasis på kongrescentre, som folk rejser til for at deltage. Siden COVID-19 har de fleste dog tilbudt virtuelle muligheder for deltagelse, enten som supplement til eller som et alternativ til den fysiske konference. Virtuelle muligheder kan omfatte onlineversioner af præsentationerne og andre undervisningssessioner, som folk kan se live eller nogle gange senere efter egen tidsplan. 

En medicinsk konference inden for onkologi kan dække forskning i alle kræftformer, eller fokus kan være på én specifik kræftsygdom eller en gruppe af beslægtede kræftformer. For eksempel omfatter ASCOs årsmøde forskning i en lang række kræftformer. San Antonio Breast Cancer Symposium fokuserer derimod kun på forskning i brystkræft. Endelig omfatter ASCO Gastrointestinal Cancers Symposium forskning i kræft i tyktarmen, bugspytkirtlen og andre dele af fordøjelsessystemet. 

Ud over de ovennævnte konferencer findes en række andre veletablerede medicinske konferencer inden for onkologi, som er vist i nedenstående tabel. Bemærk, at dette ikke er en komplet liste, og at der findes mange andre konferencer ud over disse fremtrædende globale konferencer, der tilbyder vigtig information om kræft. 

 

Medicinske konference 

Eksempler på omtalte kræftformer 

Typisk tid på året* 

American Association for Cancer Research (AACR) 

Forskellige kræftformer 

April 

American Society of Clinical Oncology (ASCO) 

Forskellige kræftformer 

Juni 

ASCO Gastrointestinal Cancers (ASCO GI) 

Gastrointestinale kræftformer, herunder kræft i bugspytkirtlen, spiserøret, maven, endetarmen, tyktarmen og leveren 

Januar 

ASCO Genitourinary Cancers (ASCO GU) 

Genitourinære kræftformer, herunder kræft i nyrer, blære, urinrør, prostata, testikler, binyrer og penis 

Februar 

American Society of Hematology (ASH) 

Kræft i blodet, herunder leukæmi, lymfom, myelodysplastiske syndromer og myelomatose 

December 

American Urological Association (AUA) 

Urologiske kræftformer, herunder kræft i prostata, testikler, blære og penis 

April/maj 

European Hematology Association (EHA) 

Kræft i blodet, herunder leukæmi, lymfom, myelodysplastiske syndromer og myelomatose 

Juni 

European Association of Urology (EAU) 

Urologiske kræftformer, herunder kræft i prostata, testikler, blære og penis 

Marts 

European Society for Medical Oncology (ESMO) 

Forskellige kræftformer 

September/oktober 

European Society for Medical Oncology, Breast Cancer (ESMO BC) 

Brystkræft 

Maj 

European Society for Medical Oncology, Gastrointestinal Cancers (ESMO GI) 

Gastrointestinale kræftformer, herunder kræft i bugspytkirtlen, spiserøret, maven, tyktarmen og leveren 

Juni/juli 

San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 

Brystkræft 

December 

World Conference on Lung Cancer (WCLC) 

Lungekræft 

August/september 

 

*Disse er de typiske måned(er), hvert møde afholdes; de præcise datoer varierer fra år til år. 

 

Som nævnt tidligere har personer, der deltager i onkologiske medicinske konferencer, typisk videnskabelig eller medicinsk baggrund, såsom videnskabsmænd, læger og andet sundhedspersonale. Men mennesker, der lever med kræft, plejere, patientfortalere og andre, som måske ikke har en videnskabelig baggrund, deltager nu oftere i disse konferencer for at lære om de seneste opdagelser inden for kræftbehandling på første hånd og for at komme i kontakt med hinanden. Faktisk tilbyder nogle konferencer programmer for mennesker, der lever med kræft, hvor de har mulighed for at præsentere deres egen forskning og give deres perspektiv på deres erfaringer med kræft, hvilket muliggør en åben dialog mellem patient og sundhedssamfund. Nogle af de seneste konferencer til at inkludere denne type programmer inkluderer dem, som afholdes af EAU og JADPRO. 

På samme måde kan mennesker med kræft og personer uden videnskabelig baggrund nu finde ressourcer, der hjælper med at forklare data, der præsenteres på medicinske konferencer, i et forenklet sprog. Et eksempel er en nyligt udgivet, Pfizer-sponsoreret podcast afholdt af en patientadvokat og en læge, der dækker ESMO-årsmødet i 2021. Podcasten fokuserer på blære- og nyrekræftdata fra mødet samt andre patientcentrerede emner, herunder fremkomsten af patientens stemme i forskningen, vigtigheden af patientinddragelse ved videnskabelige kongresser og betydningen af COVID-19 for kræftbehandling. 

”Resuméer på almindeligt sprog” er forenklede resuméer af forskning, så mennesker, der lever med kræft, kan holde sig informeret. Sådanne resuméer af abstrakts, eller et resumé af forskningen, præsenteret på medicinske konferencer kaldes APLS’er (fra engelsk: abstract plain language summaries). APLS’er er beregnet til personer med eller uden medicinsk baggrund og bruger enkle billeder, almindeligt sprog og konsekvent terminologi til at hjælpe med at forklare den forskning, der præsenteres på medicinske konferencer. De inkluderer ikke yderligere kontekstuelle oplysninger, som en komplet forskningspræsentation kan omfatte. Stil din læge eller sundhedspersonale alle spørgsmål, du måtte have vedrørende information diskuteret i en APLS eller data præsenteret på medicinske konferencer.  

At deltage i en medicinsk konference, hvad enten det er fysisk eller virtuelt, kan være værdifuldt for at holde trit med det seneste inden for kræftbehandling. Med informationen fra disse konferencer kan mennesker med kræft potentielt have mere informerede samtaler med deres onkologer og sundhedsteam. Medicinske konferencer tilbyder desuden en måde til at finde sammen med andre mennesker med kræft og dele fælles erfaringer. Spørg din læge eller sundhedspersonale, om en specifik medicinsk konference kan være den rigtige for dig at udforske. 

 

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.  

PP-UNP-DNK-0483