Forstør tekst A A A

Myelomatose-relateret træthed: Årsag og håndtering

6 MIN. Læs

Patienter, der lever med myolomatose, kan føle sig enormt trætte til trods for, at de måske får mere hvile end normalt. Det er helt almindeligt og kaldes fatigue.

 

Hvad er myelomatose-relateret træthed? 

Patienter, der lever med myelomatose (knoglemarvskræft), kan ofte føle sig meget trætte eller mangle energi til at udføre normale daglige aktiviteter. De kan også føle sig mere forvirrede end normalt, kæmpe for at tænke klart og måske ikke føle sig bedre, selvom de får mere hvile eller søvn. Dette kaldes også fatigue og er et almindeligt symptom, som de fleste mennesker med myelomatose oplever. 

 

Hvad kan forårsage myelomatose-relateret fatigue? 

Myelomatose-relateret fatigue kan være forårsaget eller forværret af forskellige ting, men en af hovedårsagerne er anæmi. 

Anæmi betyder, at du har et lavere antal røde blodlegemer i dit blod end normalt. Dette skyldes, at myelomatoseceller forstyrrer knoglemarvens blodproducerende aktiviteter, hvilket forårsager mangel på sunde røde blodlegemer. Fordi røde blodlegemer flytter ilt rundt i kroppen, betyder et lavere antal røde blodlegemer, at nogle dele af din krop ikke får nok ilt. Dette kan få dig til at føle dig træt eller svag. 

En anden årsag til myelomatose-relateret fatigue er, når nyrerne ikke fungerer så godt, som de burde på grund af sygdommen eller dens behandling. Nyrerne frigiver et vigtigt hormon kaldet erythropoietin, som får kroppen at lave flere røde blodlegemer. Når nyrerne ikke fungerer korrekt, producerer de en mindre mængde erythropoietin end normalt, hvilket igen betyder, at der fremstilles et lavere antal røde blodlegemer. Nyrerne styrer også mængden af væske og salte i kroppen og filtrerer blodet for at holde det rent. Hvis nyrerne ikke fungerer godt, fjernes affaldsstoffer ikke fra blodet, og det kan få dig til at føle dig utilpas. 

Mennesker, der lever med myelomatose, kan også have for meget calcium i blodet – dette kaldes hypercalcæmi. At have hypercalcæmi kan forårsage symptomer, der ligner dem, der er forårsaget af træthed, såsom forvirring, mangel på energi og muskelsvaghed. Hypercalcæmi kan også forårsage mere alvorlige problemer med dine nyrer eller hjerte. 

Betændelse kan også forårsage træthed hos mennesker, der lever med kræft. Betændelse er kroppens normale reaktion på skade eller infektion; men hvis betændelsen varer i lang tid, kan det forårsage træthed. Cytokiner er en type protein, der kan forårsage betændelse, og en person, der lever med myelomatose, kan have flere cytokiner i blodet end normalt. At have flere cytokiner i blodet end normalt kan også betyde, at du har mere c reaktivt protein, som er et protein, der har været forbundet med kræftrelateret træthed hos mennesker, der lever med myelomatose. 

 

Nogle af behandlingerne for myelomatose kan forårsage træthed. Når du starter en ny behandling, er det vigtigt at diskutere, hvad de almindelige bivirkninger af behandlingen kan være. Tal med dit sundhedsteam, hvis du tror, du har fatigue, eller hvis din træthed bliver værre.

 

Måder at håndtere fatigue 

Mad og kost 

 • At få god ernæring er en vigtig del af at holde kroppen sund. Det betyder at få en god balance mellem protein, fiber, sundt fedt, vitaminer og mineraler. Tal med dit sundhedsteam for at diskutere dine individuelle behov. For nogle kan vitaminer eller andre kosttilskud hjælpe med at reducere træthed. Tal med din læge om det vil hjælpe dig. 
 • At drikke rigeligt med vand kan bidrage til at reducere træthed, da det at være dehydreret nogle gange kan gøre træthed værre. De fleste mennesker har brug for at drikke 8 til 12 glas væske hver dag. Hvis du sveder meget i løbet af dagen, skal du muligvis drikke mere. Sørg for at diskutere personlige kost- eller hydreringsregimer med dit sundhedsteam.

Motion og aktiviteter 

 • Da myelomatose kan forårsage skade på knogler, er det vigtigt at tale med en læge, inden du begynder nye øvelser eller aktiviteter, så I kan diskutere eventuelle risici. De kan også give en henvisning til øvelser, sammensætte en personlig træningsplan for dig. Ellers kan du få inspiration eller læse mere her.
 • Fysisk aktivitet og motion kan hjælpe med træthed. Mangel på fysisk aktivitet kan faktisk få dig til at føle dig mere træt og mindre i stand til at sove. Det kan også få nogen til at føle sig mere frustreret eller "nede", især hvis du tidligere har været meget aktiv.
 • Yoga kan bidrage til et forbedre energiniveauet for nogle mennesker, der lever med myelomatose.
 • Massage-terapi kan være afslappende og bidrage til at lindre smerter. Imidlertid er ikke alle massagebehandlinger egnede til personer, der har myelomatose eller har knogleskader. Det er derfor en god ide at konsultere din læge inden, hvis du ønsker massage. 

 

Sådan taler du med om fatigue 

Fatigue kan være svært for andre at forstå, da der ikke er en test til at måle det. I stedet må man beskrive det. Spørgsmålene nedenfor kan måske være en hjælp til at beskrive ens træthed, for eksempel overfor en læge: 

 • Hvornår startede trætheden først? 
 • Hvornår bemærkede du første gang, at denne fatigue var værre end den træthed, du har haft før? 
 • Hvor længe har det varet? 
 • Er der noget, der gør det bedre? Dårligere? 
 • Er der tidspunkter på dagen, hvor du bemærker, det er værre? 
 • Hvordan påvirker trætheden de daglige gøremål? Helt almindelig ting, du gør hver dag, og de aktiviteter, der giver dig livskvalitet?

 

 

Informationen som gives her er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.   

PP-UNP-DNK-0342