Forstør tekst A A A

Forbliv aktiv: Hvordan træning kan hjælpe med at forbedre myelomatose symptomer

4 MIN. Læs

Motion og træning er vigtigt under kræftbehandling og kan hjælpe til øget velvære. 

1. Hvorfor er motion vigtigt? 

Mennesker, der lever med myelomatose, oplever ofte en følelse af ekstrem træthed og mangel på energi, som ofte kaldes fatigue. Der er en række grunde til, at folk oplever fatigue; disse omfatter symptomer eller komplikationer ved myelomatose såsom anæmi (et lavt antal røde blodlegemer i blodet), behandling af myelomatose eller følelsesmæssig stress over at have fået en alvorlig diagnose. En vigtig årsag til træthed kan være mangel på fysisk aktivitet, som også kan få en til at føle sig mere frustreret eller "flad", især hvis man plejer at være meget aktiv. Derudover, hvis man allerede føler sig træt, har man måske ikke lyst til at træne, hvilket kan gøre disse følelser værre. Forskning har vist, at personer med myelomatose, som dyrker regelmæssig motion, har forbedret fysisk funktion, humør, selvværd og livskvalitet, og at motion af moderat intensitet to til tre gange om ugen kan forbedre helbredet hos kræftpatienter. 

 

2. Fordele ved øvelser i løbet af sygdomsforløbet 

Nydiagnosticerede patienter 

Motion hos personer med nyligt diagnosticeret myelomatose kan være gennemførligt og sikkert, men man kan have en højere risiko for visse skader, så man bør tale med sundhedspersonalet først. Regelmæssig motion, hvis det er muligt, bør altid overvejes. 

Under transplantation 

Motion for personer, der gennemgår stamcelletransplantation, er generelt sikkert og veltolereret. Forskning har vist, at det at starte en eller anden form for træning før eller lige efter transplantationen kan forbedre livskvaliteten og reducere træthed, især efter udskrivelse fra hospitalet. 

Rehabilitering 

Mennesker med myelomatose kan føle generel svaghed på grund af lange perioder med nedsat fysisk aktivitet og som en bivirkning af den medicin man tager. Muskelsvaghed kan reducere normal daglig funktion. Rehabiliteringsøvelser er designet til at give styrke tilbage til musklerne og kan bruges målrettet til specifikke områder af kroppen. Øvelser kan altid tilpasses individuelle behov. 

 

3. Tips til sikker træning 

Da diagnosen myelomatose kan forårsage skade på knogler, er det vigtigt at tale med sundhedspersonalet, før man begynder på nye øvelser eller aktiviteter, så der kan diskuteres eventuelle risici. Sundhedspersonalet kan også give en henvisning til en træningsspecialist, som kan sammensætte en personlig træningsplan. 

Uanset hvilken type træning dit sundhedsteam anbefaler, er det vigtigt at huske på nogle generelle sikkerhedsretningslinjer: 

  • Hvis du har en højere risiko for infektion, er det vigtigt at undgå offentlige fitnesscentre og svømmehaller 
  • Minimer øvelser, der kan øge risikoen for at falde 
  • Undgå at løfte tunge vægte 
  • Sørg for passende og støttende sko/tøj 
  • Opbyg gradvist din tolerance over for nye øvelser 
  • Begynd altid træningen med let opvarmning, og tag dig tid til at køle ned bagefter 
  • 'Husk at drikke vand under træning. Vælg drikkevarer uden koffein 

Når du træner, er det vigtigt at lytte til din krop. Undgå at presse dig selv for hårdt. Føler du smerter eller bliver svimmel er det vigtigt at stoppe op og hvile. 

 

4. Øvelser egnet til personer med myelomatose 

Der findes forskellige typer øvelser, f.eks. modstands-, styrke- og balanceøvelser. Et blandet træningsprogram kan være godt og sikkert hos patienter med myelomatose. Dit sundhedsteam kan hjælpe med specifikke øvelser, og ellers kan du få lidt inspiration HER

Modstandsøvelser 

Modstandsøvelser hjælper med daglige aktiviteter, såsom at gå og gå på trapper, ved at opbygge muskelmasse, tone musklerne og øge muskelstyrken. 

Styrkeøvelser 

Styrkeøvelser er med til at styrke knogler og muskler og kan hjælpe til bedre at kunne klare hverdagens aktiviteter. 

Balanceøvelser 

At have en god balance er vigtig for hverdagsaktiviteter som at gå og for at mindske risikoen for at falde. 

Dit sundhedspersonale vil vurdere dit overordnede fitness niveau og hjælpe dig med at vurdere hvilke aktiviteter som vil være sikre at udføre, inden du deltager i nogen form for træning. Du skal muligvis ændre eller undgå nogle øvelser, hvis du bemærker nye symptomer eller begrænsninger for din bevægelse. Husk altid at spørge sundhedspersonalet. 

 

Informationen som gives her, er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.

PP-UNP-DNK-0421