Forstør tekst A A A

Blodpropper og hyperviskositet

4 MIN. Læs

Hyperviskositet er en tilstand hvor blodet bliver tykt og derved øger risikoen for blodpropper. Personer med myelomatose har stor risiko for at udvikle blodpropper.

 

Hvorfor kan blodpropper blive et problem? 

Blodkoagulation er den naturlige proces, der forhindrer os i at bløde for meget fra et snit eller sår. Ved nogle sygdomme fungerer den normale koagulationsproces ikke korrekt, og blodpropper kan dannes inde i venerne, arterierne eller lungerne og blokere normal blodgennemstrømning. Dette sker hyppigst i venerne i benet.  hvor en del af blodproppen kan rive sig løs og derefter transporteres med blodet til lungerne og blokere en arterie eller danne en blodprop i hjernen, hvor det kan forårsage mere alvorlige problemer.

 

Blodpropper hos mennesker med myelomatose 

Personer med myelomatose har stor risiko for at udvikle blodpropper. Myelomatose kan ændre blodet, hvilket gør det tykkere og mere tilbøjeligt til at størkne. De specifikke lægemidler og lægemiddelkombinationer, der anvendes til behandling af myelomatose, især når de anvendes i kombination med højdosis steroider eller kemoterapilægemidler, øger også sandsynligheden for en blodprop. Risikoen for en blodprop øges også hos mennesker med myelomatose på grund af inaktivitet forårsaget af smerte og kirurgi og at have lægemidler administreret gennem en central vene. 

 

Derfor er der nogle almindelige symptomer på blodpropper, som du bør være opmærksom på: 

 • Smerter, rødme eller hævelse i et ben eller en arm 
 • Pludselig åndenød/åndenød 
 • Smerter i brystet eller øvre ryg 
 • Hoster blod op 
 • Hurtig hjerterytme 
 • Angst 

Hvis du oplever nogen af disse symptomer, er det vigtigt at rapportere dem straks til dit sundhedsteam. 

 

Hvad er hyperviskositet? 

Hyperviskositet er en sjælden tilstand, hvor blodet bliver meget tykt. Hos mennesker med myelomatose er der et højt niveau af skadelige plasmaceller i knoglemarven. Disse celler øger produktionen af et protein kaldet 'M-protein', som kan gøre blodet tykkere. I nyrerne kan disse M-proteiner og andre små proteiner kombineres og føre til blokering af nyrerne - dette kaldes 'myelomatose nyre'

Der er tre vigtige advarselstegn på hyperviskositet: 

 • Neurologiske problemer, såsom hovedpine, høretab og svimmelhed 
 • Visuelle ændringer, såsom synstab og dobbeltsyn (diplopi) 
 • Blødning af slimhinderne, såsom i tandkød og næse 

Andre kliniske træk ved hyperviskositet kan også omfatte åndenød, brystsmerter, hjertesvigt eller et hjerteanfald. Ændringen i blodets sammensætning kan også forhindre koagulationsprocessen i at fungere korrekt, hvilket fører til en større chance for at danne en blodprop. 

 

Måder at hjælpe med at håndtere blodpropper og hyperviskositet 

Håndtering af blodpropper: 

Personer med myelomatose vurderes regelmæssigt for deres sandsynlighed for at udvikle en blodprop. Hvis der er mistanke om en blodprop, kan du få lavet en scanning, f.eks. med ultralyd, for at bekræfte diagnosen. Hvis der opdages en blodprop, vil dit sundhedsteam rådgive dig om den mest hensigtsmæssige behandling afhængigt af din situation. Dette kan omfatte: 

 • Blodfortyndende medicin, kendt som antikoagulantiva. Denne medicin tynder ud i blodet og sænker risikoen for, at blodpropper dannes eller bliver større. Nogle myelomatose behandlinger kan øge risikoen for blodpropper og antikoagulantiva kan ordineres for at forhindre dette sker. 
 • 'Mekaniske' behandlinger', såsom oppustelige ærmer og trykstrømper. Oppustelige ærmer understøtter den sunde bevægelse af blod i din krop ved at puste og deflatere bevægelsen af ærmet, og kan forhindre dannelsen af blodpropper. Trykstrømper sidder tæt omkring ankler, ben og lår. Disse sigter mod at nedsætte hævelse og forbedre blodgennemstrømningen til hjerte og lunger ved at skabe et tryk, der skubber væske op i benene. 

På trods af disse forebyggende foranstaltninger kan blodpropper stadig forekomme. Det er derfor vigtigt at være opmærksom og rapportere eventuelle symptomer med det samme. Nogle faktorer øger din risiko for at udvikle blodpropper, såsom langvarige sengeperioder (f.eks. efter operationen), rygning og stille siddende, fx under lange flyvninger. Du kan hjælpe med at reducere eller minimere din risiko for blodpropper ved at opretholde en sund vægt, spise en velafbalanceret kost, der er fedtfattig, og træne regelmæssigt. 

 

Hyperviskositet: 

Hvis dit sundhedsteam finder ud af, at dit blod er tykkere end normalt, kan de foreslå at gennemgå plasmaferese. Plasmaferese er en behandling, der filtrerer blod gennem en maskine for at fjerne de høje niveauer af M-proteiner. 

 

Informationen som gives her er af generel karakter og kan ikke erstatte rådgivning af egen læge eller andet kvalificeret sundhedspersonale.    

PP-UNP-DNK-0417